TARLADAN SOFRAYA AĞIN LEBLEBİSİ’NİN LEZZET YOLCULUĞU

Yıllardır geleneksel yöntemlerle evlerin önünde kurulan ocaklarda ilçe halkının kendi tüketimi için hazırladığı Ağın Leblebisi lezzetinden dolayı artan talepler birçok ailenin gelir kaynağı haline geldi. Elazığ’ın Ağın ilçesinde yöreye özel kumda sıcaklığı 200 dereceyi bulan meşe ateşi eşliğinde nohudun kavrulmasıyla üretilen ‘Coğrafi Tescilli’ leblebinin lezzet yolculuğunu sizler için derledik. Haydi lezzet yolculuğuna hep birlikte bakalım.

Her aşaması özenli ve zahmetli
Ağın ilçesinde yetiştirilen tüylü nohut hasadının ardından evlerin önünde kurulan ocaklarda yöresel yöntemlerle üretimi gerçekleştirilen Ağın leblebisi, 7 yıl önce alınan “Coğrafi İşaret Tescilinin’ ardından her geçen yıl daha fazla talep görüyor. Her aşaması özenli ve zahmetli olan leblebinin yapımında kullanılan yöreye has nohut, kum ve meşe ateşi üzerinde lezzet üçgeni oluşuyor.

Her geçen yıl daha fazla talep görüyor
Bu kavurma işlemi, nohudun nar gibi kızarıncaya kadar devam ediyor. Bu titiz süreçlerin sonucunda ortaya çıkan Ağın leblebisi, her geçen yıl daha fazla talep görüyor ve yöresel bir lezzet olarak adından söz ettiriyor.

Yöreye has meşe odunundan elde edilen beyaz kumda kavruluyor Yapımı için önce elekten geçirilen nohutlar, yabancı maddelerden ve kırık olanlardan arındırılarak leblebi yapımı için meşe külü içeren tuzlu su içerisinde haşlanıyor. Belli bir derecede haşlanan nohutlar bu arada sacda kızdırılan, sıcaklığı 200 dereceye varan yöreye has meşe odunundan elde edilen beyaz kum içerisine dökülerek nar gibi kızarana kadar kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor.