Dolar 37,9719
Euro 41,6261
Altın 3.688,46
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 16°C
Hafif Yağmurlu
Elazığ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Tadım Kalesi ve Höyüğü’nden tarih fışkırdı

Tadım Kalesi ve Höyüğü’nden tarih fışkırdı
27 Mart 2025 12:23
23

Elazığ merkeze bağlı Tadım köyünde yapılan kazılarda M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 12 adet karaz çömleği, M.Ö. 3200 yılına ait dağ keçisi bezemeli boyalı bir çömlek ve yine M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 2 adet boğa bezemeli ünik kutsal ocak bulundu.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Tadım Kalesi ve Höyüğü’nde devam eden kazılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Hatipoğlu, merkez Tadım köyü sınırları içerisinde yer alan Tadım Kalesi ve Tadım Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında bölgenin tarihine ışık tutacak önemli buluntulara ulaşmaya devam ettiklerini söyledi. Vali Hatipoğlu, “Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzemizin gerçekleştirdiği kazılarda Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı’na tarihlenen çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 12 adet karaz çömleği, M.Ö. 3200 yılına ait dağ keçisi bezemeli boyalı bir çömlek ve yine M.Ö. 4000-3000 yıllarına tarihlenen 2 adet boğa bezemeli ünik kutsal ocak ortaya çıkarıldı. 6 bin yıllık olduğu değerlendirilen kutsal ocaklar, bölgenin dini inanışları ve sosyal yaşamı hakkında bizlere önemli ipuçları sunuyor. Ateşin kutsal kabul edildiği eski çağlarda bu ocakların dini ritüellerde kullanıldığı ve aileyi temsil ettiği düşünülüyor. Kazı alanında ayrıca Osmanlı, Selçuklu, Doğu Roma, Erken-Geç Demir Çağı, Geç-Orta-Erken Tunç Çağı, Geç Kalkolitik ve Neolitik döneme ait 6 farklı kültür tabakasına rastlandı. Bu tabakalarda ortaya çıkarılan duvar kalıntıları ve seramik parçaları, bölgenin binlerce yıldır kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanıldığını gösteriyor” dedi.

6 bin yıllık kutsal ocaklar koruma altına alınıyor
Kazılarda gün yüzüne çıkarılan 31 eserin restorasyon ve konservasyon işlemlerinin yapılması için Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğüne gönderildiğini dile getiren Vali Hatipoğlu, ‘’Bu eserler arasında en dikkat çeken parçalar, 6 bin yıllık iki adet kutsal ocak. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu eserleri Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileyerek halkımızla buluşturacağız. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Tadım Kalesi ve Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarına hava şartlarının mevsim normalleri içerisinde seyretmesi halinde önümüzdeki günlerde yeniden başlanması planlanmaktadır. Arkeologlarımız, bölgenin tarihine dair daha fazla bilgiye ulaşmak ve yeni buluntuları gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını sürdürecek. Bu keşifler, Anadolu’nun kadim tarihine yeni bilgiler sunarken, Elazığ’ın arkeolojik açıdan ne kadar önemli bir merkez olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Aynı zamanda bu çalışmaların bölgenin turizm potansiyeline de büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İlimizin zengin kültürel mirasını korumaya ve gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Elazığ'ın en yeni ve hızlı haber sitesi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.