Dolar 38,0117
Euro 42,0963
Altın 3.804,83
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 16°C
Hafif Yağmurlu
Elazığ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

DİJİTAL NARSİST MİSİNİZ?

DİJİTAL NARSİST MİSİNİZ?
2 Ocak 2025 12:30 | Son Güncellenme: 2 Ocak 2025 12:31
82

Dijital narsisizm ya da dijital narsistlik. Bu kelime sosyal medya ve dijitalleşen dünya ile birlikte Türk Dil Kurumunun listesine giren cümlelerden biri oldu.

Dijital narsistlikte   kişi sürekli eksik yaşantılarını sanal ortamda tamamlamaya çalışarak sürekli alışkanlıklar olarak vurgulaması ve kendisini normal hayatından daha fazla sanal ortamda önemsettirme  çabasıdır. Kısacası biz buna şişirilmiş benlik diyebiliriz..

Tabi bu önemsettirme çabasında kurbanları olacaktır illaki ..Bunlar; kendisiyle birlikte fotoğraf karesine sığdırdığı kimi zaman  evcil canlılar, kimi zaman kendisi için özel hazırlandığını düşündürtecek yemek menüleri kimi zaman önemsendiğini vurgulayacak çiçek demetleri kimi zaman her gün gidildiği vurgusuyla tatil fotoğrafları, kimi zaman kahve içmek için vazgeçilmezin kendisinin olduğu vurgusuyla  arkadaş  toplantılarının tam ortası ve hayatında eksik olan sevgi sözcüklerini  sanal ortamda resmetme çabası… Günümüzde  dijital narsistlik meslek yaşantılarında da sık sık karşımıza çıkar. Bir doktorun izin almadan paylaştığı hastaları, yine bir askerin tehlikeye rağmen üniformasını  ve silah arkadaşlarını hatta silahını paylaşması ve günümüzün en büyük problemlerinden biri de  öğretmenlerimizin belirli  bir yaş grubu altındaki öğrencileri izin almadan sanal ortamda sık sık paylaşmalarıdır.

Burdaki amaç meslek vurgusudur. Bunları yaparlarken yanındaki kişileri de aynı zamanda istismar ettiklerinin de farkındadırlar. Ama bu onlar için önemsizdir. Amaç  zaten kendisidir. Ve sahip olduğu meslek vurgusudur. Narsist duygularda başkası önemsizdir. Sadece kendisi vardır. kendisi dışında yanındakilerinin hiçbir başarı vurgusu yoktur. Bunlar daha sayamayacağım dijital ortamda narsist yaklaşımlardan birkaçıdır. Bu davranışların ana kaynağı özgüvensizliğinin karşısında sürekli onaylanma ve dikkat çekme arzusudur .ve aynı zamanda ruhsal sıkıntının da bir işaretidir.

Maalesef sosyal medya  ortamında   dijital  narsistlik  oranı giderek artmaktadır. Ve   bizler her gün günden güne bizi çepeçevre saran dijital narsistliğin tam ortasındayız ve git gide belki çocuğumuzla ,belki  ailemizle. belki mesleğimizle belki de iyi niyetimizle  farkında olmadan dijital ortamda narsist  birilerinin de birer kurbanlarıyız aslında…

Sosyolog- Öğretmen
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.