Dolar 38,0117
Euro 42,0963
Altın 3.804,83
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 16°C
Hafif Yağmurlu
Elazığ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Doç. Dr. Karataş: “Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı genetik geçişlidir”

Doç. Dr. Karataş: “Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı genetik geçişlidir”
5 Mart 2025 13:35
28

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığının genetik geçişi bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ahmet Karataş, “Özellikle tekrarlayan karın ağrısı atakları, ateş atakları, göğüs ve eklem ağrısı ve bir takım deri bulguları görülebiliyor. Bu hastalığın önemi genetik geçişli olmasıdır” dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı hakkında bilgiler verdi. Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığının adından da anlaşılacağı gibi genetik geçişli bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ahmet Karataş, “Akdeniz bölgesindeki ülkelerde sık görülüyor ancak ülkemizde özellikle İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde de sık olarak görülen bir hastalıktır. Akdeniz Ateşi Hastalığında özellikle tekrarlayan karın ağrısı atakları, ateş atakları, göğüs ve eklem ağrısı ve bir takım deri bulguları görülebiliyor. Bu hastalığın önemi genetik geçişli olmasıdır. Anneden babadan geçen genlerle ilişkili. Bu nedenden dolayı bu hastalığın tanısında bir takım genetik tetkikler istenmekte ancak tetkik yapılırken gereksiz genetik tetkik istenmemesi gerekiyor. Hastaların bir çoğu bu amaçla yönlendiriliyor. Bu çok doğru değil. Biz klinik bulguları baz alıyoruz. Eğer hastanın bu yönde klinik bulguları var ise bu hastalardan ileri tetkik amaçlı genetik veya ileri tetkikler istenebilir. Bu hastaların tanısında gecikilme olduğu zaman organlarda biriken çözülmeyen proteinlerin birikimi ile bir takım komplikasyonlar gelişmektedir. Örneğin böbrek ve kalp yetmezliği gelişiyor. Bunu önleyici tedavimiz mevcut” diye konuştu.

Elazığ'ın en yeni ve hızlı haber sitesi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.